ဆရာမခံယူခ်က္ကေလးပါ

My photo
“ေက်ာင္းဆရာမ ဘဝ ကို ငယ္စဥ္ ကတည္းေရာက္ခဲ့တ့ဲ “ ကေလးတို. ဆရာမ ေလ ” ၊ အင္း - ခုေတာ့လည္း “ လူႀကီးတို. ဆရာမ ေပါ့ ” ။ ေရဒီယို က အသံလႊင္ ့ေနတာလည္း ႏွစ္ေပါင္း မနည္း ေတာ့ပါပဲလား ။ လူမွဳေရးလုပ္ငန္းကိုေတာ့ အျမဲေရွ ့တန္းတင္ထားေလ့ရွိတာ ငယ္စဥ္ကတည္းကပါ။

ဆရာမကိုယ္တိုင္သီဆိုေသာခေလးတို ့ရဲ ့ဆရာမသီခ်င္းေလးပါ


Saturday, April 27, 2013

ေဆးဖက္ဝင္ ၿခံထြက္ သခြားသီး


ျမန္မာ့႐ိုးရာ ဟင္းလ်ာႏွင့္ ထမင္းဝိုင္းတြင္ တုိ႔စရာအျဖစ္ သခြားသီးကို ႀကိဳက္ႏွစ္သက္စြာ စားသံုးၾကသည္။
သခြားသီးက က်န္းမာေရးအတြက္ အေထာက္အပံ့ ျပဳေနသျဖင့္ အိမ္ရွင္မ မ်ား၏ လက္သုံးျဖစ္သည္။



ႏူးညံ့ၾကြပ္ဆတ္ၿပီး အရည္ရႊမ္းေသာ သခြားသီးတြင္ ေရဓာတ္ ၉၈ ရာခိုင္ႏႈန္း ပါဝင္သည္။ ဗီတာမင္စီ၊ ကယ္႐ိုတင္း ကစီ၊ ထုံးဓာတ္၊ မီးစုန္းဓာတ္မ်ား ပါဝင္ ၾကသည္။ အလွျပင္ရာဝယ္ သခြားသီးျဖင့္ အေရျပားကို ပြတ္ေပးပါက အေရျပား သန္႔စင္ ႏူးညံ့ေစသည္။ အေပၚယံ အေရျပား တြန္႔ေၾကာင္းကို တင္း၍ေျပာင္ေခ်ာ ေစသည္။

သခြားသီးကို စားသံုးပါက သခြားသီးရွိ ႏူးည့ံေသာ အမွ်င္မ်ားက ဝမ္းထဲရွိ အူလမ္းေၾကာင္းကို ပုပ္သိုးျဒပ္ ပစၥည္းမ်ား စြန္႔ထုတ္မႈကို လ်င္ျမန္ေစသည္။ ေသြးထဲက ကိုလက္စထေရာကို က်ဆင္းေစသည္။

ေဆးပညာ ႐ႈေထာင့္က သခြားၫြန္႔ႏွင့္ သခြားရြက္မ်ားက ေသြးေၾကာမ်ားကို က်ယ္ေအာင္ ခ်ဲ႕ေစသည္။ ႏွလုံးခုန္ႏႈန္းကို ေလ်ာ့က်ေစသည္။ အပူက်ဆင္းၿပီး ဝမ္းကို ေပ်ာ့ေစသည္။ ကိုယ္ခႏၶာ ေဖာေရာင္ျခင္း ျဖစ္ပါက သခြားသီးအခံြကို ျပဳတ္ေသာက္လွ်င္ ေပ်ာက္ကင္း ေစသည္။ သခြားရြက္ကို အေျခာက္လွန္းၿပီး အမႈန္႔ေထာင္း၍ ေရေႏြးျဖင့္ ေသာက္ပါက ဝမ္းေလွ်ာ ဝမ္းပ်က္ ေပ်ာက္ကင္း ႏိုင္စြမ္းသည္။ အသားဝါေရာဂါ ျဖစ္ပါက က်ဳိခ်က္ ေသာက္ႏိုင္သည္။

ျမန္မာဟင္းလ်ာ ထမင္းဝိုင္းတြင္ ငံျပာရည္ခ်က္၊ ငါးပိရည္က်ဳိျဖင့္ တို႔စားပါက ထမင္းၿမိန္ ေစသည္။ သို႕ေသာ္ က်န္းမာေရး႐ႈေထာင့္မွ ၾကည့္ပါက သခြားသီးသည္ ေရခဲေခ်ာင္းႏွင့္ တဲြဖက္၍ မစားသင့္ေၾကာင္းႏွင့္ စားမိပါက ရင္က်ပ္ ေရာဂါ ျဖစ္ေစႏိုင္ေၾကာင္း သိရသည္။ ထို႕ျပင္ ေလနာေရာဂါ ရွိသူမ်ားလည္း သခြားသီး စားသံုးမႈကို ေရွာင္ၾကဥ္ သင့္ေၾကာင္း သိရသည္။ ။

တီအိပ္ခ်္အို
Myawady Health

No comments:

Post a Comment

ေရးထားသမွ်ေလးေတြအဖတ္မ်ားႀကျပီးကလစ္၍လည္းဖတ္နိုင္ပါတယ္

ေအာက္ပါနိုင္ငံေတြမွမိတ္ေဆြအသီးသီးအလည္လာေရာက္သည္

Flag Counter